Uitgelicht | ENSEMBLEMATIC ‘De Vogel’ van Thierry De Cordier

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld

door Inge Van Reeth

De in het zwart geklede vogel is half dier, half mens, met vleugelachtige armen en een grote snavel. Zijn voeten zijn vergroeid met wortels, terwijl tegen zijn borst met leren riemen een zware houten balk bevestigd is. Een foto toont de originele context van het beeld, die sterk contrasteert met de museale omgeving. Het opschrift “Je n’ai absolument rien à voir avec le XXième siècle” verwijst naar de afstand die Thierry De Cordier neemt ten aanzien van het wereldse. De Cordier leeft afgezonderd, vastbesloten om de wereld te denken vanuit zijn achtertuin en in alle rust te tuinieren. Het landschap en zijn groentetuin zijn voor De Cordier tegelijkertijd werkterrein, onderwerp en inspiratiebron.

Hij bouwt zijn werken met materialen die de natuur hem aanreikt. Zijn beelden laat hij vaak lange tijd achter, blootgesteld aan weer en wind. Ook nadien blijft De Cordier zijn beelden bewerken. Zo paste hij De vogel meermaals aan – hij voerde zelfs nog kleine veranderingen door toen het beeld al tentoongesteld was. Taal speelt in zijn werk een grote rol: als vaak moeilijk ontcijferbaar bijschrift, als oproep en ironisch commentaar. Met zijn geschriften, in een kalligrafisch, ouderwets handschrift, dwingt hij ons om langzamer te kijken. Net als in zijn andere werken verbeeldt De Cordier met dit werk zijn gecompliceerde verhouding tot de wereld, gevangen tussen de wil tot spreken en de behoefte aan afzondering. Vanuit zijn eenzaamheid wil hij de wereld van op een kritische afstand waarnemen, erop reflecteren en reageren. Zijn werk is een onderzoek naar de wortels van de ‘condition humaine’.

‘De vogel. (Je n’ai absolument rien à voir avec le XXième siècle)’ (1988) van Thierry De Cordier is momenteel te zien in de tentoonstelling ENSEMBLEMATIC, tot 02.06.2013 in S.M.A.K.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *