Richard Jackson | Handleiding voor ‘The Maid’s Room’

door S.M.A.K.

Richard Jackson_Manual
Richard Jackson, Manual of Instructions for “The Maid’s Room”, 2007 | Foto: Lucie Smets

Richard Jacksons kamergrote installatie ‘The Maid’s Room’ (2006-07) is een interpretatie van Marcel Duchamps ‘Étant donnés’ (1946-1966), zijn laatste, driedimensionale assemblage met een neerliggende naakte vrouw met gespreide benen. De versie van Jackson toont een Franse dienstmeid in dezelfde positie, maar met een verf-sproeiende stofzuiger in de hand. En in plaats van door de spleten in de deur, zoals in het origineel, gluur je naar het tafereel door een raam op een kier. Duchamp bundelde in een ringmap de instructies om het werk opnieuw te installeren. Gebaseerd op een replica, gepubliceerd door het Philadelphia Museum of Art, creëerde Jackson (een kopie van) zijn eigen handleiding voor ‘The Maid’s Room’, pagina per pagina gekopieerd van Duchamps versie, maar met eigen foto’s, plannen en tekeningen.

RichardJackson_MaidsRoom_Int

De tentoonstelling ‘Richard Jackson | Ain’t Painting a Pain’  is nog te zien tot 01.06.2014 in S.M.A.K.

One Reply to “Richard Jackson | Handleiding voor ‘The Maid’s Room’”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *