Verboden boven de 18 | Verboden ruimtes

Nog tot komende zondag 22 februari presenteert S.M.A.K. voor de 10de maal het bijzondere reizende tentoonstellingsproject ‘Verboden boven de 18’. Enkel kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar worden toegelaten. Volwassenen niet! De jonge kijkers kunnen er een of meerdere kunstwerken uitkiezen en eventueel zelfs kopen zonder invloed van volwassenen. Komen ook jij, je kinderen of kleinkinderen (onder 19) een eigenzinnige kunstcollectie starten?

verboden boven 18
(c) Peter Aerts

Cleo Thomas ontving deze week heel wat jonge bezoekers en schreef haar impressie neer.

“Is het een fijne plek?”, vraag ik. Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes, perst zijn lippen samen en glijdt met zijn blik langs het groene landschap. “Nee…”, zegt hij bedenkelijk. “Het is zo donker. Je kunt het niet goed zien. Ik zou bang zijn om in het water te vallen en dan ga ik dood. Dat is niet fijn. Maar ik hou van groen en daarom kies ik dit kunstwerk toch uit. Ik vind het ook leuk dat het een neppe plek is, een plek die niet bestaat. Ik zal er nooit kunnen komen. Dat maakt het spannend.” “Hoe zou je dit werk noemen?”, vraag ik. “Groenzee”.

Ik praat met een jonge kunstverzamelaar in de tentoonstelling ‘Verboden boven de 18’. Er hangen 60 litho’s die door 30 kunstenaars uit alle hoeken van de wereld speciaal voor een jong publiek werden gecreëerd. Op kinderhoogte. Allemaal verschillende kleuren en streepjes in een slanke kamer. De werkjes worden verkocht voor 42 euro. Alleen kinderen en jongeren onder 19 jaar mogen de ruimte betreden. De namen van de kunstenaars en de titels zijn verborgen. Zo probeert S.M.A.K. te voorkomen dat ouders hun voorkeuren influisteren.

Ik geef de jonge bezoekers bij het binnenkomen steeds drie groene bolletjes. Ze mogen die onder de drie kunstwerken kleven die ze het mooist vinden. Daarna brengen ze een rood bolletje aan onder het werk dat ze boven hun bed zouden hangen. Op deze manier is de ruimte voor even een echte galerie voor kinderen en jongeren.

Geregeld proberen volwassenen er binnen te sluipen. Ze kijken hoopvol om het hoekje van de deur of vinden hun kind “te jong om alleen te laten”. Plekken waar we niet kunnen komen, vinden we altijd interessanter. En ze toch stiekem ontdekken en onze vragen beantwoord zien, is een van de mooiste dingen die er zijn.

‘Verboden boven de 18’ is een initiatief van de Nieuw-Zeelandse Muka Studio & Gallery, een atelier en tentoonstellingsruimte in Auckland gespecialiseerd in steendruk, dat werd opgericht door het Vlaamse echtpaar Frans Baetens en Magda van Gils.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *