Alberto Garutti | Ai Nati Oggi

door Saskia Benoit

Herinnert u zich nog de levendige conversaties, het vrolijke gekwetter en het enthousiaste applaus op de Vrijdagmarkt tijdens de lente van 2000? Ja, tijdens de lente van Over the Edges? Toen had de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti die plaats ingenomen om zijn werk Ai Nati Oggi (letterlijk vertaald: “aan degenen die vandaag geboren zijn”) te tonen. Met een herinneringsplaat aan het kunstwerk van Gustave Courbet, L’origine du monde, en knipperende lichten op een van de grootste pleinen van Gent, verwelkomde de kunstenaar de nieuwbakken Gentenaars.

In maart 2011 kocht de stad Gent het kunstwerk aan en vorige week werd het officieel ingehuldigd, niet meer op de Vrijdagmarkt maar op het Sint-Veerleplein. Voor die gelegenheid waren een hele groep elfjarigen, kinderen die tijdens de tentoonstelling in 2000 geboren waren, aanwezig.

Het concept van de installatie is eenvoudig: de straatverlichting van het Sint-Veerleplein licht op telkens wanneer een baby geboren wordt in een van de Gentse materniteiten. In de verloskamers werd immers een knop geïnstalleerd die in verbinding staat met de bolvormige straatverlichting. Bij elke geboorte drukt de vader of de arts op de knop en dan gaan de lampen branden. Via het licht deelt het jonge gezin dit intiem familiale en gelukkige moment met iedereen die toevallig op het plein aanwezig is. Op het Sint-Veerleplein is een steen met een opschrift in drie talen aangebracht die het concept van het kunstwerk uitlegt en in de verloskamers hangt een bord bij de knop die vertelt dat het licht op het plein nu brandt voor de geboorte van het kindje.

Garutti is gefascineerd door herinneringen, de alledaagsheid, het anonieme leven en lijkt heel nieuwsgierig. Hij laat via zijn werken mensen hun eigen verhaal vertellen over wat er gebeurt. In zijn appartementsgebouw in Milaan heeft hij ooit bewegingssensoren gehangen in de flat van zijn buren die in verbinding stonden met lampen in zijn eigen flat. Zo had hij een idee van hun levensritme, van hun verhaal. Of Garutti plaatste in een tentoonstelling een bobijn rode draad die de afstand verraadde tussen de tentoonstellingsruimte en zijn woonplaats. Communicatie, verhalen en een subtiele, maar zeer vluchtige aanwezigheid, lichtimpressies kenmerken zijn oeuvre.

Ook in Gent neemt hij geen fysieke ruimte in beslag, maar zorgt hij ervoor dat het kunstwerk langzaamaan deel gaat uitmaken van het collectieve bewustzijn van de Gentenaars. Het is bovendien een heel hoopvol werk: er komt een generatie kinderen aan voor wie het licht zal branden. En met dit werk wordt ook de geschiedenis van het Sint-Veerleplein omgekeerd: van een plein dat in het verleden de plaats was voor de terechtstellingen en de dood, wordt het de locatie van geboorte en nieuw leven.

Meer info

One Reply to “Alberto Garutti | Ai Nati Oggi”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *