(no)Tour Gent | Een interactieve geluidswandeling

In het kader van de tentoonstelling Music Stands Still van de Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi werd voor S.M.A.K. de interactieve geluidswandeling (no)Tour Gent ontwikkeld. Deze driedimensionale wandeling vertrekt vanuit geluid als verbindend element tussen woord en beeld en nodigt het publiek uit om vanuit een poëtische attitude de leefomgeving en het collectieve geheugen van de stad te herdenken. (no)Tour sluit gevoelsmatig en thematisch aan bij de tentoonstelling in S.M.A.K. – opgevat als een atmosferische wandeling waarbij de totaalervaring centraal staat – en verkent de intuïtieve sferen die regelmatig in Macchi’s werk opduiken, zoals muziek, licht, schaduw, vervaging, begrenzing, openheid, stilte, toeval en leegte.

 

(no)Tour is het resultaat van een kunsteducatief project van the Milena principle/WIT en Escoitar.org. De wandelervaring vertrekt vanuit S.M.A.K. maar meandert verder doorheen het Gentse Citadelpark. Het speelt hiermee in op Macchi’s artistieke project Buenos Aires Tour (2004), een ‘toeristische gids’ met objets trouvés, beelden, teksten en een CD-ROM, een uitnodiging om de stad op een onconventionele en desoriënterende manier te ontdekken. Het voorbereidende traject van (no)Tour Gent leidde tot de creatie van soundscapes en geluidsopnamen door jongeren, na de exploratie van verschillende locaties. Deze geluiden dalen in diverse lagen neer op de omgeving van het Citadelpark en leggen een verborgen stad vol persoonlijke verhalen en interferenties bloot. (no)Tour haakt hiermee in op de manier waarop Macchi als kunstenaar naar de hem omringende wereld kijkt. Hij lijkt over de gave te beschikken om al dagdromend en op hypersensitieve wijze door de realiteit te dwalen, met aandacht voor de ‘non-sferen’ en de ‘non-plaatsen’ die letterlijk ‘tussen-in’ liggen. Tussen droom en werkelijkheid, tussen emotie en ratio, tussen slaap en waak.

De tentoonstelling in S.M.A.K. legt de nadruk op Macchi’s artistieke productie van de laatste zeven jaar, aangevuld met een kleiner corpus aan ouder werk. Met een minimum aan middelen genereert Macchi een maximum aan emotionaliteit. Zijn werk getuigt van de complexloze openheid waarmee hij moeiteloos idee en vorm kan doen versmelten tot één overkoepelende, verwarrende en melancholische ervaringszone. Zijn werken (aquarellen, sculpturen, installaties, video’s) zijn vaak fragiel en sober, maar impliceren een samengebalde emotionaliteit. In Incidental Music ontplooien de zinnen, gesneden uit krantenartikels over moorden en ongelukken, zich vormelijk onopvallend tot notenbalken en ook het werk 5 Notes combineert frêle elementen met blinde agressie wanneer een lege partituur wordt doorboord met stalen kabels. In The longest distance between two points zigzaggen enkele honderden zilverkleurige paaltjes met blauwe linten, zoals in de luchthaven, door de ruimte, zowel de fysieke begrenzing van een slaafse kuddementaliteit als de mentale openheid van de eindeloze horizon van een immense, azuurblauwe zee verbeeldend. Macchi’s werk – en hierop aansluitende de (no)Tour Gent – suggereren het bestaan van een mysterieuze, unheimliche parallelle wereld onder de oppervlakte van de alledaagse banaliteit.

De tentoonstelling Jorge Macchi | Music Stands Still loopt van 30.04 tot 18.09.2011 in S.M.A.K.

De (no)Tour Gent kan gedownload worden via http://www.notours.org/downloads

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *