Interview Dirk Pauwels | curator Tomorrow Is The Question

door Shuxian Lee

Collectiepresentatie: een selectie uit de nieuwe aanwinsten van S.M.A.K., 2005-2011

De collectie is het DNA van S.M.A.K. en weerspiegelt de kernidentiteit van het museum als spil tussen de recente kunstgeschiedenis en actuele ontwikkelingen. Collectiepresentaties worden binnen S.M.A.K. nooit gedacht vanuit chronologische of kunsthistorische principes, wel vanuit de centrale plaats die de kunstenaar en zijn werk innemen.

Tomorrow Is The Question brengt een selectie uit de recente aankopen van S.M.A.K. De werken worden autonoom gepresenteerd, maar clusteren zich rond enkele overlappende perspectieven. De fascinatie voor de relatie tussen stad en natuur meandert door zowel de poëtische cartografie van Ante Timmermans als door bijvoorbeeld het Gartenarchiv van Lois Weinberger. Verschillende werken hanteren ‘licht’ als instrument om te tonen wat in de schaduw blijft. Stefan Dheedene koos enkele werken uit de collectie die hij door een zaklamp laat beschijnen, simultaan met de loop van de zon om de aarde. Ook de manier waarop we ‘kijken’ krijgt in verschillende werken een plaats. Oliver Lutz laat ons via de omweg van een infraroodcamera zien wat door de zwarte verf op het schilderij verborgen blijft. Maar ook Portrait (anti reflex version) van Carsten Nicolai, Following The Right Hand of Doris Day van Pierre Bismuth of de stomme 16mm-film van Jordan Wolfson bevragen de mechanismen van het kijken.

Tomorrow Is The Question confronteert de nieuwe aanwinsten in wisselende presentaties.

Met o.a. Allora & Calzadilla, John Baldessari, Pierre Bismuth, Johan De Wilde, Stefaan Dheedene, Masashi Echigo, Vincent Geyskens, Kees Goudzwaard, Suchan Kinoshita, Lee Kit, Joachim Koester, Adam Leech, Oliver Lutz, Mark Manders, Werner Mannaers, Carsten Nicolai, Willem Oorebeek, Sarah Ortmeyer, Oksana Pasaiko, Wilfredo Prieto, Peter Rogiers, Nedko Solakov, Walter Swennen, Pascale Marthine Tayou, Ante Timmermans, Koen van den Broeck, Herman Van Ingelgem, Henk Visch, Lois Weinberger, Wilhelm Sasnal, Ed Templeton, Kelley Walker, Jordan Wolfson

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *