Uitgelicht | ‘The Spielmacher’ van Vincent Geyskens

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld

door Maya Lafere
 

Vincent Geyskens is een schilder die zich er van bewust is dat de schilderkunst een crisis kent. De schilderkunst bevindt zich in een moeilijke positie. Ze heeft haar functie verloren, schilderkunst was vroeger een medium dat grote historische gebeurtenissen verbeeldde, portretteerde. Maar met de komst van de fotografie en de nieuwe media is de schilderkunst minder belangrijk geworden. We leven in een consumptiemaatschappij en consumeren constant beelden, vooral via de televisie. Geyskens stelt zich de vraag welke  impact het construeren van een beeld nog kan hebben binnen zo’n maatschappij. Hij problematiseert de schilderkunst zelf dan ook in zijn beelden, maar ook onze manier van kijken.

Vincent Geyskens is vooral gefascineerd door het thema macht. Onze kapitalistische wereld en de seksuele perversie vormen zijn inspiratiebron. Zo spreekt hij door middel van een dood verklaard medium over de maatschappij. In zijn schilderijen gebruikt hij de schilderkunst niet als medium om een illusie te creëren. Integendeel, hij doorprikt die illusie, hij legt de nadruk op de constructie van het beeld. Dat is zeer goed te zien in het werk The Spielmacher (2003). In dit werk combineert hij een figuratief schilderij met twee abstracte ovalen. Wat we zien is de torso van een naakte, oudere man. Deze torso werd geconstrueerd door de schilder, maar tegelijkertijd toont hij de constructie door er oranje, paarse en felblauwe tinten aan toe te voegen. In de twee abstracte ovalen wordt er als het ware ingezoomd op de huid van de man. De schoonheidsvlekken die we zien worden abstracte schilderijen op zich.Hij wil zich niet beperken tot één bepaalde stijl en combineert figuratief en abstract werk.

Technische fiche: Vincent Geyskens, The Spielmacher, 2003 (olieverf op doek)

Dit werk is te zien in de collectiepresentatie Tomorrow Is The Question, tot 26.02.2012 in S.M.A.K.

Deze tekst is geschreven naar aanleiding van een 10 MINUTES TALK door Maya Lafere in S.M.A.K.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *