Uitgelicht | ‘Garten’ van Lois Weinberger

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld

door Inge Braeckman

Hoe natuur en cultuur met elkaar vervlochten zijn en fusioneren, en niet noodzakelijk elkaars tegenpolen zijn: dat is het centrale onderwerp in het werk van Lois Weinberger. Zo importeerde Weinberger voor zijn project What is beyond the plants / is at one with them (1997) op Documenta X onkruid van landen wier immigranten als problematisch worden beschouwd; op die manier gaf hij een andere betekenis aan de uitdrukking ‘Niet in mijn achtertuin’. Dat onkruid werd op een aantal afgedankte treinsporen geplant in de buurt van het Kasselse centraal station. Continue reading “Uitgelicht | ‘Garten’ van Lois Weinberger”

Interview Dirk Pauwels | curator Tomorrow Is The Question

door Shuxian Lee

Collectiepresentatie: een selectie uit de nieuwe aanwinsten van S.M.A.K., 2005-2011

De collectie is het DNA van S.M.A.K. en weerspiegelt de kernidentiteit van het museum als spil tussen de recente kunstgeschiedenis en actuele ontwikkelingen. Collectiepresentaties worden binnen S.M.A.K. nooit gedacht vanuit chronologische of kunsthistorische principes, wel vanuit de centrale plaats die de kunstenaar en zijn werk innemen.

Continue reading “Interview Dirk Pauwels | curator Tomorrow Is The Question”

Installation Art | Who Cares?

een blik achter de schermen: beheer en behoud van installatiekunst

De conservering van hedendaagse beeldende kunst vormt een blijvende uitdaging voor musea. Kunstenaars maken multimediakunstwerken en installaties van vergankelijke materialen als was, rubber en PURschuim. Kunnen deze werken bewaard blijven voor de kunstliefhebbers van de toekomst?

S.M.A.K. was één van de actieve partners binnen het Europese onderzoeksproject Inside Installations: Preservation and Presentation of Installation Art dat tussen 2004 en 2007 plaatsvond. Samen met ondermeer Tate Modern in Londen en Reina Sofia in Madrid onderzocht S.M.A.K. de complexiteit van installatiekunst en de vraagstukken die daarbij opgeroepen worden als een installatie wordt opgenomen in een museale collectie.

Installation Art: Who Cares? (Nederlands ondertiteld) from We Like Art on Vimeo.

Hoe bewaart en installeert museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bijvoorbeeld Notion Motion van Olafur Eliasson? Dit werk beslaat 1.500 m2 en bestaat uit water, licht en beweging.

Continue reading “Installation Art | Who Cares?”