Pieterjan Ginckels over Manfred Pernice

De jonge Belgische kunstenaar Pieterjan Ginckels (1982, Tienen) gaf voor de Canvasconnectie een rondleiding door de tentoonstelling van Manfred Pernice in S.M.A.K.

Voor zijn tentoonstelling Brei in S.M.A.K. toont de Duitse kunstenaar Manfred Pernice (1963, Hildesheim) een ensemble recent werk, gecentreerd rond de monumentale installatie Tutti (2010). De integratie van deze sculptuur in de tentoonstelling illustreert de manier waarop Pernice bestaand werk architecturaal en inhoudelijk aanpast aan nieuwe contexten. De kracht van zijn werk schuilt immers in de onvoltooide staat, het zichtbare maakproces en het veranderlijke karakter.

De tentoonstelling Manfred Pernice | Brei loopt tot 15.01.2012 in S.M.A.K.

Daniel Buren | De dubbelzinnigheid van een private ruimte

door Bob Vanden Broeck

Van 21 september tot 4 november kan je in S.M.A.K. terecht voor de tentoonstelling Daniel Buren, Le Décor et son Double. De tentoonstelling draait om één werk, een uniek kunstwerk dat toch deel uitmaakt van een tweedelig concept. Het ene deel van dat tweedelig concept bevindt zich nog steeds in de gastenkamer van de Herberts, het andere deel ging verloren. In S.M.A.K. reconstrueerde men dit historische werk van Buren en voorzag het van de nodige documentatie om het in zijn context te plaatsen. Dit door onder andere films van Jef Cornelis in de expo te verwerken. Maar die context ligt voor elk museum echter niet langer alleen in het verleden.

Het museum als machtsgeil instituut en de reactie van Buren

Le Décor et son Double werd oorspronkelijk ontworpen in het kader van de tentoonstelling Chambres d’Amis (1986), gecureerd door Jan Hoet. Buren werd samen met vele andere kunstenaars uitgenodigd door Hoet om mee te werken aan deze tentoonstelling. Het centrale punt van deze tentoonstelling lag echter niet in het museum maar in de private ruimten. De muren van het museum werden dus figuurlijk neergehaald, dit met het ‘idee’ dat kunst zo meer openbaar en toegankelijker werd.

Photo-souvenir: Daniel Buren, Le Décor et son Double, werk in situ, in Chambres d’Amis, Museum voor Hedendaagse Kunst/Raas van Gaverestraat, Gent, 1986.

Continue reading “Daniel Buren | De dubbelzinnigheid van een private ruimte”

Johan Grimonprez | It’s a Poor Sort of Memory that Only Works Backwards

On Zapping, Close Encounters and the Commercial Break
[in dialoog met Roy Villevoye en Jan Dietvorst]

15.10.2011… 29.01.2012

S.M.A.K. brengt voor het eerst in België een uitgebreide retrospectieve van filmmaker en kunstenaar Johan Grimonprez (1962, Roeselare). In meerdere luiken confronteert Grimonprez zijn videowerk met actuele en historische tegenhangers. Hij treedt in dialoog met kunstenaars en filmmakers als Roy Villevoye, Jan Dietvorst en Adam Curtis. Zijn steeds aangroeiende media-archief (WeTube-o-theek) loopt als een referentieel richtsnoer doorheen de tentoonstelling en biedt een inzicht in de manier waarop Grimonprez nieuwe thema’s aanboort en beeldassociaties uitwerkt.

Continue reading “Johan Grimonprez | It’s a Poor Sort of Memory that Only Works Backwards”

Johan Grimonprez | dial H-I-S-T-O-R-Y

“Get killed, and maybe they will notice you.”

Don DeLillo, Mao II

dial H-I-S-T-O-R-Y (1997), de overrompelende film waarmee Grimonprez internationaal doorbrak na de première tijdens Documenta X (1997), is een wervelend onderzoek naar mediastrategieën waarin televisiebeelden en homevideo’s samenvloeien in het portretteren van terrorisme. De film vertrekt vanuit een dialoog tussen een schrijver en een terrorist, gebaseerd op Don DeLillo’s roman ‘Mao II’ (1991). De romanschrijver beweert dat de terrorist – die in staat zou zijn de media vernuftiger te bespelen – de maatschappelijke rol van de schrijver onnodig heeft gemaakt. Onder het mom van een kroniek van vliegtuigkapingen legt dial H-I-S-T-O-R-Y uiteindelijk de ‘kaping’ bloot van de realiteit door de media. De film ontvouwt de verborgen dimensies van onze gemediatiseerde cultuur in termen van mediaspektakel, angstindustrie en toenemende vergetelheid.

“Novelists and terrorists play a zero-sum game. What terrorists gain, novelists lose. Years ago I used to think it was possible for a novelist to alter the inner life of the culture. Now bomb-makers and gunmen have taken that territory. They make raids on human consciousness. What writers used to do before we were all incorporated.”

Don DeLillo, Mao II  (New York: Viking, 1991)

dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) is te zien in de tentoonstelling Johan Grimonprez | It’s a Poor Sort of Memory that Only Works Backwards: On Zapping, Close Encounters and the Commercial Break, tot 29.01.2012 in S.M.A.K.