TRACK | Interview Peter Buggenhout | Fundamentele levenslessen

TRACK wordt een unieke kunstervaring in de stad Gent. Peter Buggenhout is één van 41 internationale kunstenaars die werden uitgenodigd om nieuw werk te creëren.

door Carmen Van Cauwenbergh

Kunstenaars die consequent een heldere levensvisie omzetten in kunst, komen we niet alle dagen tegen. Maar Peter Buggenhout is er één van. Al enige tijd hard aan het werk in de periferie begint hij nu stilaan ook nationaal meer bekendheid te verwerven. Op uitnodiging van S.M.A.K. maakt hij in de voormalige boksclub The Golden Gloves een werk voor de stadstentoonstelling TRACK.

Aan de hand van een maquette begint Buggenhout bezield te vertellen over zijn nieuwe werk: “Wat ik nu maak zijn twee gigantische objecten die op elkaar geplaatst worden en waartussen onderdelen van andere materialen worden geschoven. Je kan het zien als lege dozen of schelpen, opgebouwd uit materiaal dat herkenning oproept maar toch ook weer niet. Het valt niet eenduidig te plaatsen. Ik wil deze indrukwekkende ruimte volstouwen met niets, met leegte.” Continue reading “TRACK | Interview Peter Buggenhout | Fundamentele levenslessen”

Chambres d’Amis | Lawrence Weiner

door Carmen Van Cauwenbergh

In het kader van TRACK bundelt S.M.A.K. in een collectiepresentatie enkele werken die gerealiseerd werden tijdens de stadstentoonstelling ‘Chambres d’Amis’ in 1986. ‘Chambres d’Amis’ schreef geschiedenis door uit de muren van het museum te breken en 51 hedendaagse kunstwerken tot in de privé-woningen van de Gentse binnenstad te brengen.

Lawrence Weiner
°1942, New York (Verenigde Staten van Amerika)

Voor ‘Chambres d’Amis’ bracht Lawrence Weiner in elke deelnemende privé-woning een sticker aan met de tekst “Mijn huis is jouw huis. Jouw huis is mijn huis. Als je op de vloer kakt kan je erin trappen”.

Weiner die reeds in de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw bekend raakte in de New Yorkse art scene heeft verschillende kunststromingen doorlopen, waaronder de conceptuele kunst en het postminimalisme. Hij werkt zeer gevarieerd gaande van videokunst en sculpturen tot installaties en grafische kunst. Taal is in zijn oeuvre van groot belang en hij bombardeert het dan ook tot “just another sculptural material”. Hij gebruikt woorden als materialen. Continue reading “Chambres d’Amis | Lawrence Weiner”