TRACK | Benjamin Verdonck | Menselijke proporties

door Teun De Voeght

Visueel is Vogelenzangpark 17bis misschien wel één van de aantrekkelijkste en meest tot de verbeelding sprekende werken van TRACK. Een vijftal meter boven de grond bouwde Benjamin Verdonck rond de stam van een rode beukenboom in het Vogelenzangpark een schaalmodel van de sociale woning met het nummer 17 iets verderop. Het aantal ramen, de kleur van de bakstenen, de dorpelstenen en zelfs de glasgordijnen, alles is een identieke kopie van het originele huis, alleen maar half zo groot.

Het gaat hier volgens Verdonck niet zozeer om een boomhuis: “17bis is een kleine reflectie van 17. Het is niet de jongensdroom die ik vroeger had van de ideale boomhut. Het huis stond hier eerst beneden op de grond en die boom is er doorgegroeid.” De natuur lijkt zich niet veel aan te trekken van de menselijke bouwsels en gaat gewoon haar gang, of de mens dat nu wil of niet.
Verdonck liet zich voor dit werk inspireren door de film The Incredible Shrinking Man (1957) en vraagt zich af wat er zou gebeuren als we maar half zo groot waren. Onze relatie met de natuur zou helemaal veranderen. Planten en dieren zouden mythologische proporties aannemen en we zouden een veel kleinere ecologische voetafdruk hebben. Continue reading “TRACK | Benjamin Verdonck | Menselijke proporties”