TRACK | Interview Pilvi Takala

door curator Thomas Caron

Wil je je projectvoorstel voor TRACK uitleggen?

Mijn werk bestaat uit een geluidswerk en een aantal affiches, verspreid over de stad, die melding maken van verloren duiven. Er zal ook een groot aanplakbord zijn waar meer dan honderd affiches op hangen. Elk wedstrijdseizoen raken er in en rond Gent honderden wedstrijdduiven vermist. Wij verzamelen informatie over die vogels en proberen zo veel mogelijk afzonderlijke affiches te maken. Dit proces zal gedurende het hele wedstrijdseizoen voortgezet worden, zodat er in de loop van de tentoonstelling telkens nieuwe affiches zullen blijven opduiken. Van elke verloren duif zal een tekening gemaakt worden op basis van een beschrijving of een foto van een verwante vogel. Sommige duiven zullen preciezer worden getekend dan andere, afhankelijk van de informatie waarover we beschikken. Op de affiche staat het ringnummer van de duif vermeld, zijn naam – als hij er een heeft – en een telefoonnummer waarnaar je wordt uitgenodigd te bellen. Als je naar dat nummer belt, hoor je het geluidswerk. Continue reading “TRACK | Interview Pilvi Takala”

TRACK | Een BlindDate met Aifoon

Tussenin de stiltes van de stad

door Martin Desloovere

De elfde paragraaf van het TRACK-manifest stelt dat deze stadstentoonstelling niet alleen “ageert, speelt, leest” maar ook onder meer nog “luistert…”. Met de intentie om “a contemporary city conversation” op gang te brengen, kan TRACK zich inderdaad niet beperken tot een visuele en ruimtelijke wisselwerking: ook aandacht voor het auditieve aspect van de beoogde conversatie is onvermijdelijk.

Daartoe is een samenwerking aangegaan met Aifoon vzw, een kunsteducatieve organisatie die haar missie heel gevat en poëtisch omschrijft: ze “onderzoekt geluid in stilte”. De naamkeuze is overigens even veelbetekenend: de knipoog naar de iPhone is tegelijk een verwijzing naar – bij uitbreiding alle – hedendaagse technologie die ons in staat stelt om (stem)geluid te capteren (en eventueel ook te manipuleren) en meteen zowat de hele wereld rond te zenden. Maar nog los van alle (tegenwoordig makkelijk beschikbare) techniek, is de fonetische schrijfwijze wellicht een indicatie dat de organisatie bij haar projecten in de eerste plaats aandacht wil hebben voor het basisgegeven van haar werkveld: de relatie van elk individu (elke “I” of “ik”) tot (een) geluid (“foon” van het Griekse “phonos”).

Binnen het luik “(Inter)Actieve trajecten” van TRACK biedt Aifoon met BlindDate een ‘audiowalk’ aan. De deelnemers verzamelen aan het ‘meeting point’ van de TRACK-cluster Macharius op de Hagelandkaai. Continue reading “TRACK | Een BlindDate met Aifoon”

TRACK | Het kerkhof van Leo Copers

door Joris D’hooghe

“Irom etra orp tse muroced te eclud”. Met een ‘spiegelvrije’ interpretatie van een vers van Horatius legt de Gentse kunstenaar Leo Copers tijdens TRACK beslag op een deel van het Citadelpark. In de schaduw van het S.M.A.K. plantte hij 111 granieten grafstenen neer, stuk voor stuk voorzien van de naam van een museum ergens ter wereld. Eén van de granieten blokken bleef echter blanco.

Copers’ stenenconstellatie stelt een kerkhof voor waar een indrukwekkende reeks internationale musea ter aarde werden besteld. Zo vindt u er naast een monument voor het S.M.A.K. ondermeer herdenkingstekens voor het Getty, het Louvre, het MoMA, de Tate en het Moderna Museet. Dat Copers met zijn kerkhof de nodige humor aan de dag legt, bewijzen twee grafstenen met de inscripties ‘PMMK’ en ‘Marta’. Zowel het werkelijk ter ziele gegane Oostendse museum voor moderne kunst, als het tweede geesteskind van S.M.A.K.’s bezieler Jan Hoet liggen zo in het Citadelpark opgebaard. Continue reading “TRACK | Het kerkhof van Leo Copers”