Koen Theys | ‘Patria (Vive le roi! Vive la répubique!)’

Met HOME-MADE VICTORIES brengt S.M.A.K. de eerste grote overzichtstentoonstelling van Koen Theys, pionier van de Belgische videokunst. Eén van de getoonde videowerken is het indrukwekkende PATRIA (Vive le roi! Vive la répubique!) (2008).

Klik hier om een fragment uit het werk te bekijken.

In PATRIA vertrekt Koen Theys van het idee van ‘het Einde van de Geschiedenis’, zoals het werd geformuleerd door de Amerikaanse politieke denker Francis Fukuyama. Theys projecteert dit idee echter op de geschiedenis van België. Hij inspireerde zich op ‘Episode van de Septemberdagen van de Belgische Revolutie in 1830’ (1834) van Gustave Wappers. Dit is een schoolvoorbeeld van 19de-eeuwse ‘art pompier’: een officieel academisch schilderij over een historische gebeurtenis (een ‘historiestuk’) met breedvoerig vertoon van dramatiek en heldhaftigheid.

Geënt op deze kunsthistorische traditie organiseerde Theys een performance op het Brusselse Martelarenplein, de plaats voor het Vlaams Parlement waar een 400-tal slachtoffers van de Belgische revolutie liggen begraven. De figuranten van het schilderij verving de kunstenaar door politiemannen. Die stelde hij in een uitgekiende compositie op in het gezelschap van hun paarden en honden. Niet trots en in het gelid, zoals het een politiekorps betaamt, maar Continue reading “Koen Theys | ‘Patria (Vive le roi! Vive la répubique!)’”

Uitgelicht | ENSEMBLEMATIC ‘De Vogel’ van Thierry De Cordier

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld

door Inge Van Reeth

De in het zwart geklede vogel is half dier, half mens, met vleugelachtige armen en een grote snavel. Zijn voeten zijn vergroeid met wortels, terwijl tegen zijn borst met leren riemen een zware houten balk bevestigd is. Een foto toont de originele context van het beeld, die sterk contrasteert met de museale omgeving. Het opschrift “Je n’ai absolument rien à voir avec le XXième siècle” verwijst naar de afstand die Thierry De Cordier neemt ten aanzien van het wereldse. De Cordier leeft afgezonderd, vastbesloten om de wereld te denken vanuit zijn achtertuin en in alle rust te tuinieren. Het landschap en zijn groentetuin zijn voor De Cordier tegelijkertijd werkterrein, onderwerp en inspiratiebron. Continue reading “Uitgelicht | ENSEMBLEMATIC ‘De Vogel’ van Thierry De Cordier”