Claude Blondeel over Koen Theys

Patria. Vive le Roi! Vive la République. 2008

door Claude Blondeel

“Kunst maken met video, dat kende men niet. Ik was dus een vreemde eend in de bijt. Toen ik in het eerste jaar film zat, werd een werk van mij aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, waardoor ik carte blanche had op school.”

Koen Theys is één van pioniers van de videokunst in België. In zijn videowerk figureren bekende gezichten uit de twintigste eeuw zoals Hitler in ‘Media Studies, after Heinrich Hoffmann’ (2001), Picasso in ‘Painting with Picasso’ (2003) of Brad Pit in ‘Starring’ (2003). Al deze personages zijn zeer verschillend van elkaar, maar ze hebben allemaal een sterk gevoel voor theatraliteit. Want Koen (en zijn tweelingbroer Frank) Theys houdt van theatraliteit: in zijn eerste werk gaat hij de “theaterlijke dwaasheid” van Richard Wagner te lijf en in ‘Patria’ waagt hij zich aan een remake van het beroemde schilderij van Gustave Wappers.

Eerst werkt Koen Theys aan een theatrale mise en scène die als uitgangspunt dient voor een video-opname. In een tweede stap wordt deze opname getoond als een op zichzelf staand videowerk.

Zijn werken dragen steeds een dualiteit (tweeling?) Continue reading “Claude Blondeel over Koen Theys”

Documentaire | Stijn Ank – Interval

door Ian Swerts

In de zomer van 2012 realiseerde Stijn Ank in de KunstNu-ruimte van S.M.A.K. het werk Interval, een gelaagde gipsen sculptuur waarmee hij een leegte in de ruimte – een interval – fysiek zichtbaar maakte. Ian Swerts voltooide een documentaire over het maakproces, met begeleidende commentaren van de kunstenaar, artistiek directeur Philippe Van Cauteren en curator Thomas Caron.

Stijn Ank Interval from Gletsjer on Vimeo.