Massimo Bartolini | ‘Organi’ (2008-2013)

door S.M.A.K.

De tentoonstelling ‘Massimo Bartolini | Studio Matters +1’, die opent op 21.06, combineert voor het eerst een grootschalige installatie (‘+1’) met een unieke selectie kleine sculpturen (‘studio matters’).
Speciaal voor S.M.A.K. realiseert Bartolini een nieuwe versie van zijn ‘Organi’ (2008-2013), met als nieuwe titel ‘Otra Fiesta’ (2013), een metershoog orgel, opgebouwd uit de metalen pijpen van een bouwsteiger, als een metafoor voor de huidige staat waarin de architectuur zich bevindt.

MASSIMO BARTOLINI | Organi from Matteo Frittelli on Vimeo.

‘Otra Fiesta’ zou kunnen verwijzen naar een kerkorgel, maar functioneert als een automatisch spelend draaiorgel. De lucht die door de metalen pijpen wordt geblazen, passeert eerst door de gaatjes in de muziekrol, waardoor variaties in toon en lengte ontstaan. Bartolini liet eerdere versies van zijn ‘Organi’ ‘Cheap Imitation’ van John Cage spelen (zie video hierboven: installatie in de Galleria Massimo De Carlo, Milaan 2008). Speciaal voor S.M.A.K. werd een nieuwe compositie gemaakt door free jazz muzikant Edoardo Marraffa. Tijdens de opening op 21.06 wordt een tekst van de Argentijnse dichter Roberto Juarroz op deze muziek a capella ingezongen door jazz-zangeres Deirdre Dubois.

De tentoonstelling ‘Massimo Bartolini | Studio Matters +1’ loopt van 22.06 tot 22.09.2013 in S.M.A.K.