Jordan Wolfson | ‘Animation, masks’ (2012)

Jordan Wolfson | Ecce Homo / le Poseur
Van 07.09.2013 tot 05.01.2014 in S.M.A.K.

door S.M.A.K.

S.M.A.K. brengt de eerste omvangrijke solotentoonstelling van de jonge, Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson (°1980, New York) opgebouwd rond een ‘trilogie’ van zijn recente animatiefilms: ‘Con Leche’ (2009), ‘Animation, masks’ (2011) en ‘Raspberry Poser’ (2012).

Animation Masks – Jordan Wolfson (2011) from Vitor Marques on Vimeo.

‘Animation, masks’ (2011) is inhoudelijk misschien wel de meest gesofisticeerde en provocerende van Wolfsons drie animatiefilms. Het hoofdpersonage is controversieel, namelijk een cartooneske, zeer stereotiepe jood, uitgewerkt in HD-animatie, inclusief grote haakneus, borstelige wenkbrauwen, kroezelige baard en het traditionele keppeltje. Het personage, soms vriendelijk, soms demonisch, balanceert tussen een Woody Allen-type en een Shylock, de inhalige, genadeloze woekeraar uit Shakespeares stuk ‘De Koopman van Venetië’, waarschijnlijk de meest flagrante personificatie van antisemitisme in de literatuurgeschiedenis. Jordan Wolfson, met zelf een joodse achtergrond, stelde zijn clichéjood samen op basis van de beeldresultaten die hij op Google vond onder de zoekterm ‘Evil Jew’.

‘Animation, masks’ is opgebouwd uit verschillende scènes. In het eerste deel staart de Jood onafgebroken recht in de camera, terwijl hij op schizofrene wijze Continue reading “Jordan Wolfson | ‘Animation, masks’ (2012)”