De ‘Sunset Series’ van Rachel Harrison

door S.M.A.K.

Fotografie, als medium voor reproductie, heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het oeuvre van Rachel Harrison. Als beeldhouwer gebruikt zij foto’s echter als sculpturale elementen, waarbij ook het tactiele wordt meegerekend. In 2000 vond zij een snapshot van een zonsondergang in New York. In haar atelier begon ze de foto te fotograferen, in- en uitzoomend, focussend op details en texturen, experimenterend met licht en lenzen. Zo realiseerde ze van één enkele foto een hele reeks, de ‘Sunset Series’ (2000-2012).

Sunset_24

Vele kunstenaars voor haar namen al foto’s van foto’s, vooral kunstenaars van de Amerikaanse Pictures Generation uit de jaren ’80, zoals Sherrie Levine. In die tijd werden gefotografeerde foto’s vooral benaderd als immateriële, spookachtige, animistische beelden. Twee decennia later Continue reading “De ‘Sunset Series’ van Rachel Harrison”

Jordan Wolfson. De doolhof van een ‘poseur’

door Veerle Spronck

“Gelieve uw schoenen uit te trekken”, staat te lezen op een bordje vlak voor de ingang van de tentoonstelling ‘Ecce Homo/le Poseur’ van de New Yorkse kunstenaar Jordan Wolfson in S.M.A.K. Een bezoekster werpt een verbaasde blik op de verschillende paren schoenen die zijn achtergelaten en besluit dan zelf ook haar veters los te maken.

Wolfson_2

De vloer van de expositieruimte is volledig bekleed met tapijt dat net zo wit is als de muren. Een ongebruikelijke kleurkeuze voor een tentoonstelling die voornamelijk bestaat uit videowerken; in plaats van in een black box, worden de werken getoond in een white cube. In de rechtervleugel van het S.M.A.K. is voor de gelegenheid een wirwar aan muren opgetrokken die de toeschouwers langs drie films van Jordan Wolfson leiden. De tentoonstellingsarchitectuur doet denken aan een doolhof en wie de videowerken bekijkt, merkt dat de desoriënterende opstelling geen toevallige keuze is. De drie recente films van Wolfson die te zien zijn hebben allemaal een sterk labyrintisch karakter. Telkens opnieuw probeert Wolfson de toeschouwer op het verkeerde been te zetten. Hij mengt moeiteloos zeer uiteenlopende technieken (van handgemaakte animaties Continue reading “Jordan Wolfson. De doolhof van een ‘poseur’”

In het hier en nu | Maria Nordman in het S.M.A.K.

door Laura Herman

“We zijn allen kinderen van de zon.” Met dit citaat wordt in het S.M.A.K. de zomer ingeluid door Maria Nordman die er werk presenteert uit de voorbije decennia. Nordman is een gedecideerde dame met een uitermate sociaal karakter en een voorliefde voor het esoterische. De zon, het water, de lucht en de sterren zijn volwaardige partners in de creatie van haar kunstwerken. Toch ontstaat haar veelzijdig werk niet in de natuur, maar tussen de mensen in de stad en het museum.

Nordman

Hoewel Maria Nordman (Duitsland,°1943) bij weinigen een belletje doet rinkelen, was ze tijdens de jaren ’60 en ’70 een sleutelfiguur in de kunstscène van Los Angeles, waar ze opgroeide. Haar werk werd getoond op grote tentoonstellingen als de Biënnale van Venetië en Documenta, maar de kunstenaar onderhoudt ook al meer dan dertig jaar een nauwe band met de stad Gent. In 1976 werd ze door het Museum van Hedendaagse Kunsten uitgenodigd voor een tentoonstelling, maar Nordman trok de stad in en keerde terug met het voorstel om een gastenkamer te bouwen in een ruimte nabij het stadhuis, toegankelijk voor toevallige voorbijgangers. Pas in 1986 – liefst tien jaar later – zou het voorstel terug opgepikt Continue reading “In het hier en nu | Maria Nordman in het S.M.A.K.”

‘Conflicts’ are allowed. Martin Germanns visie op de collectiepresentatie in S.M.A.K.

door Joris D’hooghe

Sinds hij er eind 2012 werd aangesteld als senior curator, werkt Martin Germann in S.M.A.K. samen met Philippe Van Cauteren en de curatoren aan de weg die het relatief jonge Gentse instituut naar de museale volwassenheid moet leiden. En dit met zorg en respect voor de geschiedenis. “Want het is de geest van oppositie die de ontstaansgeschiedenis van S.M.A.K. heeft gekenmerkt,” aldus Germann, “die ook in de toekomst door onze zalen moet waren.”

De Collectie_Liam Gillick

Voor Martin Germann aan de slag ging in Gent, was hij actief als curator voor kestnergesellschaft Hannover, en werkte hij aan solotentoonstellingen en publicaties van onder meer Michaël Borremans en Joachim Koester. Als een van de drijvende krachten achter MADE IN GERMANY ZWEI bracht hij daarnaast de actuele Duitse kunst in kaart. Ook in S.M.A.K. is hij vastberaden aandacht te schenken aan de jonge generatie. Geïnteresseerd in wat er leeft in het plaatselijke artistieke milieu steunt hij platformen waaraan het museum meewerkt, zoals ‘Het Pavilioen’, een nieuwe samenwerking met HISK en KASK, en het jaarlijkse ‘Coming People’. Bovendien beschouwt hij de jonge kunstenaar als de uitgelezen pendant om in dialoog te treden met de gevestigde waarden in een museumcollectie.

Zich bewust van de geschiedenis van S.M.A.K. (de nomadische collectie vond pas in 1999 onderdak in het huidige gebouw) wil hij met een focus op onder meer de werking van het conservatiedepartement Continue reading “‘Conflicts’ are allowed. Martin Germanns visie op de collectiepresentatie in S.M.A.K.”