Artistiek directeur Philippe Van Cauteren over Jordan Wolfson

door S.M.A.K. en Stargazer

Rondfladderende condooms gevuld met mollige hartjes, voorbij denderende flesjes Coca-Cola, muterende rode bloedcellen en een karikaturale jood zijn slechts enkele spelers in het flitsende beeldbiotoop van kunstenaar Jordan Wolfson (°1980, New York). Zijn tentoonstelling in S.M.A.K. is opgebouwd rond zijn recente, sterk gewaardeerde animatiefilms ‘Con leche’ (2009), ‘Animation, masks’ (2011) en ‘Raspberry Poser’ (2012).

Artistiek directeur Philippe Van Cauteren over Jordan Wolfson from SMAKGent on Vimeo.

De tentoonstelling ‘Jordan Wolfson. Ecce Homo / le Poseur’ loopt tot 05.01.2014 in S.M.A.K.

Video geproduceerd door Stargazer – stargazerfilms.be

Want schrijven is ook een beetje tekenen | The Big Draw

door S.M.A.K.

In de workshop ‘Verhalen verzinnen bij tekeningen’ met jeugdauteur Tine Mortier, tijdens The Big Draw op 06.10.2013, schreven Billie (11 jaar) en Laura (9 jaar) onderstaande teksten in de tentoonstelling van Rachel Harrison.

Billie liet zich inspireren door het werk ‘Werkkledij van de Belgische hermafrodiet, maar niet te fanatiek’ (1972) van Pjeroo Roobjee:

Billie_1 Continue reading “Want schrijven is ook een beetje tekenen | The Big Draw”

‘Oedipus Marshal’ van Javier Téllez

door S.M.A.K.

Als zoon van twee psychiaters groeide de Venezolaanse kunstenaar Javier Téllez (°1969, Valencia) op in een omgeving waar geesteszieken deel uitmaakten van het dagelijkse leven. In zijn filmprojecten gaat hij intense samenwerkingen aan met doorgaans ‘onzichtbare’ populaties, zoals psychiatrische patiënten.

tj_2007_oedipus

‘Oedipus Marshal’ (2006) is een variatie op de Griekse tragedie ‘Oedipus Rex’ van Sophocles, opgevat als een Westernfilm en geïnterpreteerd door leden van het Oasis Clubhouse, een onafhankelijke faciliteit voor geesteszieken in Grand Junction, Colorado. Eén van de  leden, Aaron Sheley, die film studeerde in Los Angeles voor hij werd gehospitaliseerd, schreef mee aan het script en speelt de hoofdrol van de  film. ‘Oedipus Marshal’ brengt vier elementen samen: de Western, Continue reading “‘Oedipus Marshal’ van Javier Téllez”