Via een klapdeur naar het ‘Museum for a Small City’ van Richard Venlet

door Pieter-Jan Cierkens

“To enter the museum one has to open the door.” Dit was de slotzin van de begeleidende nota van het project van architectenbureau Office voor een museum voor hedendaagse kunst uit 2004. Negen jaar later rakelden architecten Kersten Geers en Jan De Vylder deze bewering weer op als titel voor hun lezing in het kader van ‘Museum for a Small City’. En inderdaad, om Richard Venlets tentoonstelling te betreden, dien je – merkwaardig genoeg – een deur te openen. Een klapdeur nog wel, waarin langwerpige ramen aangebracht zijn.

foto 3

Binnen in de zaal doet een verhoogde vloer, afgewerkt in zacht vilt, dienst als fysiek platform voor Venlets project. De modulaire tegels bevinden zich middenin de opengewerkte tentoonstellingszaal en bakenen een ruimte af voor expositie, maar evenzeer voor discussie. Wat de bezoeker precies aantreft op het platform Continue reading “Via een klapdeur naar het ‘Museum for a Small City’ van Richard Venlet”

Uitgelicht | ‘Pyramide’ van Gerhard Richter

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld

Voor zijn tentoonstelling ‘Museum for a Small City’ in S.M.A.K. werkt Richard Venlet met kunstwerken, artefacten en documentatie uit de collectie en het archief van het museum. Met dat museummateriaal worden op een speciaal ontworpen platform steeds nieuwe constellaties samengesteld. Eén van de werken die uit het depot worden opgediept is de ‘Pyramide’ van Gerhard Richter.

door Inge Van Reeth

Gerhard Richter, Pyramide

‘Pyramide’ (1966) is een van de schilderijen gebaseerd op zorgvuldig uitgekozen foto’s uit de massamedia die Gerhard Richter, samen met zelfgemaakte familiefoto’s en ander werkmateriaal, systematisch verzamelt in zijn ‘Atlas’. Richter gebruikt de foto’s als ‘readymades’. Hij is niet geïnteresseerd in het onderwerp dat hij schildert, wel in het schilderen zelf en de spanningsvelden in de driehoeksverhouding tussen werkelijkheid, fotografie en schilderkunst.

In zijn zogenaamde photo-paintings, zoals ‘Pyramide’, vertrekt Richter Continue reading “Uitgelicht | ‘Pyramide’ van Gerhard Richter”