Uitgelicht | ‘Figure sitting’ van Francis Bacon

De collectie van S.M.A.K. in woord en beeld.

Met ‘RE: Painted’ wordt de benedenverdieping van S.M.A.K. gewijd aan de schilderkunst uit de collectie. Het schilderij ‘Figure sitting’ (1955) van Francis Bacon, te zien in de eerste zaal van de tentoonstelling, is één van de pronkstukken uit de collectie en werd in 1966 voor een prikje aangekocht door de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst.

door Inge Van Reeth

Francis Bacon

‘Figure sitting’ maakt deel uit van een omvangrijke reeks schilderijen die Francis Bacon maakte in de jaren 1950. Hij baseerde zich voor deze reeks op het portret van Paus Innocentius X (ca. 1650) van de Spaanse schilder Diego Velázquez (1599-1660). Bacon isoleerde en vervormde het portret van de paus, waardoor het Continue reading “Uitgelicht | ‘Figure sitting’ van Francis Bacon”

‘Dürer’s Rhinoceros’ van Javier Téllez

door S.M.A.K.

‘Praise of Folly’ in S.M.A.K. brengt Javier Téllez’ belangrijkste films en installaties van de laatste tien jaar samen en is daarmee het omvangrijkste overzicht van zijn werk tot nu toe. Daar waar de andere films in de tentoonstelling zich afspelen in een fictieve wereld buiten het ziekenhuis, werd ‘Dürer’s Rhinoceros’ (2010) opgenomen in het panopticum van het Miguel Bombarda Hospitaal in Lissabon – ontworpen volgens de originele plannen van Jeremy Bentham als een gevangenis voor de criminele gekken (in gebruik van 1896 tot 2000).

Dürer_rhino_full[1]

‘Dürer’s Rhinoceros’ kwam tot stand tijdens sessies onder leiding van Javier Téllez, waarbij de patiënten van het dagziekenhuis zichzelf voorstelden als bewoners van het voormalige krankzinnigengesticht. Deze reconstructie van het dagelijkse leven werd aangevuld met voice-overs, citaten uit onder andere Continue reading “‘Dürer’s Rhinoceros’ van Javier Téllez”