Interview met de curatoren van ‘RE: Painted’

door S.M.A.K. en The Stargazer TV

‘RE: Painted’ is gewijd aan schilderkunst uit de museumcollectie. Over generaties, nationaliteiten en stromingen heen wordt gekeken naar hoe kunstenaars uit de collectie omgaan met enkele fundamentele vragen in de schilderkunst: het tentoonstellingsparcours loopt via figuratie over abstractie tot recente ontwikkelingen die het medium schilderkunst overstijgen.

Een interview met curatoren Dirk Pauwels en Thibaut Verhoeven:

RE: Painted | ‘Painting’ from the collection – S.M.A.K. from SMAKGent on Vimeo.

Video geproduceerd door The Stargazer TV

Kronieken van een museum | vrijdag 14 februari 2014 (dat liefde gulpt)

S.M.A.K.-medewerker Leen ontvangt dagelijks de museumbezoekers en houdt een dagboek bij. ‘Het leven zoals het is: het museum’!

door Leen Goossens

Er zijn de zwijmelaars en de zeurpieten, het gesakker en het gefleem..  Valentijn is enerzijds voor suckers of voor haters : laat ons daar meteen heel duidelijk over zijn, maar als praatjesmaker in het museum is het een ongelofelijk geschenk. Valentijn valt dit jaar op vrijdag, dus hoe fijn is het om niet zoals altijd naar een fijn weekend te moeten verwijzen aan het eind van bedankt-en-tot-ziens, maar naar deze Heuglijke Hoogdag der bonzende Harten. Toevalligerwijs heb ik vandaag een rode bloes aan. En lieve deugd, daar heb ik (Valentijn-eske) reacties op gekregen. En zoenen! van zoengrage zonderlingen, zomaar op de werkvloer. (het had een strip van Suske&Wiske kunnen zijn)
Mijn wangen zijn er nog wat beurs van, al is dat natuurlijk schaamteloos overdreven.

Eén van hen was een statig voornaam heerschap. Het type waarvan de eega in het ochtendgloren nog snel even extra dikke vouwen in zijn broekspijpen perst. Door de dikke regendruppels op zijn brilglazen Continue reading “Kronieken van een museum | vrijdag 14 februari 2014 (dat liefde gulpt)”

Kronieken van een museum | vrijdag 22 november 2013

S.M.A.K.-medewerker Leen ontvangt dagelijks de museumbezoekers. Ze hield al een tijdje een dagboek bij, en dat willen we vanaf nu met jullie delen. ‘Het leven zoals het is: het museum’! We starten met een pilot, nog daterend van een herfstige novemberdag tijdens de 6-daagse van Gent.

door Leen Goossens

Zwarte met witte spikkels, een dikke rode uit fleece met een geborduurde Mickey in kerstsfeer, een mosgroen merino exemplaar met van die kleine kwastjes… Het seizoen is geopend! Als was het een speciale bijlage in de 3SUISSES-cataloog, mijn ogen dansen van de ene sjaal naar de andere. Een inkomhal vol. Er is net een bus studenten uit Brussel geland en de vestiaire parelt een beetje van het zweet bij het geborgen houden van al dat winters textiel. De studenten druppelen naar de balie en ruilen euromunten voor toegangstickets. Buiten blaast een ijzige wind de herfstbladeren opnieuw de hoogte in, alsof de kruinen van de overhangende beukenbomen ze terug zouden opvangen. Helder vermiljoen zijn ze, en de kleur van kruidnagel. Soms wat meer oranje als de schil van een vergeten mandarijntje in de fruitschaal of toscaans acajou als glooiende heuvels in Umbrië, als de zon er onder gaat. Het is een pianospel van kleuren, zo mooi.

Er waait nog een koppel uit Oostende binnen (die eigenlijk Continue reading “Kronieken van een museum | vrijdag 22 november 2013”