Kronieken van een museum | De drukte voorbij

S.M.A.K.-baliemedewerker Leen ontvangt dagelijks onze museumbezoekers en houdt een dagboek bij. Dit keer pende ze haar impressie neer over de stilte in de inkomhal na de storm tijdens de tentoonstelling ‘Berlinde De Bruyckere – Sculptures & Drawings 2000-2014’.

door Leen Goossens, 25 Februari 2015

Ik geloof mijn ogen niet, is het voorbij ?! Ik zie de zonneschijn weer terugkaatsen op de glimmende platgelopen tegelvloer in de inkomhal. Geen honderden schuifelende voetjes meer die geduldig met een bescheiden schoenmaat per keer dichter naar de balie schuiven en zorgvuldig uitgeknipte museummaand-bonnen van De Standaard in de aanslag houden. Geen donkergrijze mensenzee in winterkleuren die deinend en schuimend dichterbij dondert. We zien door de glazen toegangsdeur zowaar de parking terug liggen, alsof die onder het eindeloze rondjes rijden van menig stadswagentjes van heinde en verre op zoek naar een plekje er even vanonder was gemuisd.

De barricade van lijvige catalogi achter de balie is ook opgeheven. Hónderden dozen zijn de revue gepasseerd, kassaschuiven stonden meer open dan dicht, wisselgeld werd op zondagen schaarser dan de geelvintonijn, er werd meer dan eens wat plasma achtergelaten op de venijnig scherpe randen van menig betaalbewijsjes en met mijn blaas kan ik wegens militaire training in het ophouden ervan ondertussen schoenveters knopen.

Er was die zaterdagavond in de tentoonstelling waarbij danser Romeu Runa de tijd deed stilstaan en mijn hartslag in het bijzonder. Er is sinds de uitdeining van het sterrenstelsel geen melding meer gemaakt van zo’n brul als Continue reading “Kronieken van een museum | De drukte voorbij”